Vi har på min förskola under många år arbetat med portfolio, och för mig har förhållningssättet varit det viktiga. Att synliggöra för barnen att de lär, att fånga upp barnens lärande och reflektera tillsammans med barnen kring det.
Portfoliomappen har bara varit en liten del. Portfolio ska alltid vara någonting positivt då den synliggör lärandet. Vi vill fånga upp barnens lust att lära.
Våra flikar har gjorts om under åren från det att vi följde häftet "livets träd" från Halmstads rektorsområde, då arbetade vi med socialutveckling, språkligutveckling, emotionellutveckling, motoriskutveckling och kognitivutveckling.
Våra nuvarande portfolio är nytt på flera plan, vi har nyligen gjort om både flikar och arbetsmetod. Det nya är e-portfolio, alltså vi ska använda våra ipads att göra portfolion i.
I appen Keynote har vi skapat flikarna matematik, Naturkunskap/teknik, Socialkompetens och språk/kommunikation.
Att tillsammans med barnen reflektera runt en bild/film och sedan lägga in den i rätt flik och koppla den till våra styrdokument gör att vi synliggör lärandet tillsammans.
"Finns det ingen reflektion kring elevens lärande från eleven är det ingen portfolio" menar Roger Ellmin i föreläsningen portfolio och portfoliometodik.
Denna metod att göra en portfolio i Keynote är ett för mig snabbare och kanske lite smidigare sätt att göra porfolio i.
Portfolion blir då i min vision också oftare och lättare för alla pedagoger att uppdatera.
Portfolio är ju som R. Ellmin säger "att göra lärandet tillgängligt för elev, föräldrar och pedagog".
Att kunna inte bara visa en förälder en stillbild utan också kunna visa en liten film där barnet själv förklarar vad, hur och varför de gjort något.
Det blir då lättare för alla att se utveckling över en tid samt att visa var behovet av stöd finns menar R. Ellmin i sin föreläsning. Att sedan kunna återkomma och reflektera tillsammans med pedagog, förälder eller kompisar om vad de lärt sig och ta fasta på det positiva ökar självförtroende och viljan att våga.
Att ge barnen "rätten att vara huvudrollsinnehavare i sitt eget livsöde" (Wallin , 1993)
En bild där barnens egna reflektioner/berättelser finns antecknade gör att vi tillsammans med barnen har synliggjort en lärprocess.
"Varje elev har rätt att utvecklas så långt som möjligt utifrån läroplansmålen" R. Ellmin.
Porfolio som pedagogisk metod för mig är alltså en pärm, mapp eller Keynote presentation som innehåller bild/film med tillhörande reflektion och styrdokuments citat. Tydlig och lätt att fylla på och att bläddra i är att föredra. Att den sedan ska vara tillgänglig för föräldrar, barn och pedagoger är ännu ett sätt att få portfolion att uppfylla sitt syfte.
Referenslitteratur
Roger Ellmin - Föreläsningen porfolio och porfoliometodik
Hillevi Lenz- Taguchi (2011) - Varför pedagogisk dokumenation?.
Skolverket (2012) Uppföljning, utvärdering och utveckling i förskolan.
Skolverket (2010) Läroplan för förskolan Lpfö 98 Reviderad 2010.